Ga mee de strijd aan tegen voedselverspilling

 |  Stoemp Deluxe

Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo’n 42% van alle voedselverspilling. Nog veel te winnen dus, en daarom geven we je graag enkele handige tips om voedselverspilling te verminderen. Heb je zelf ook leuke tips? Laat het ons weten!

 1. Check wat je nog in huis hebt!

Controleer welke producten je nog in de koelkast en kasten hebt. Vaak heb je meer dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten in huis haalt door eerst de koelkast open te trekken voordat je boodschappen gaat doen.

 1. Maak een boodschappenlijstje

We weten het. De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet stukken minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden.

 1. Meten is weten

Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta e.d. Dit helpt je om in te schatten hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt waardoor je uiteindelijk minder hoeft weg te gooien.

 1. Bewaar je restjes in goed afsluitbare bakjes

Eten over? Fijn! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch of verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken.

 1. Invriezen

Je kan je restjes ook altijd invriezen voor later, in één grote portie of meerdere kleinere eenpersoonsporties.

 1. Laat je inspireren en gebruik je creativiteit

Er staan zoveel heerlijke recepten op het internet en in kookboeken. Controleer wat er eerst moet worden gegeten, gebruik je creativiteit met de producten die je in huis hebt en het lukt je zeker om een heerlijke maaltijd op tafel te toveren.

 1. Bulk aankopen

Met een goede voorraad van gedroogde en ingeblikte producten kun je makkelijker gerechten bereiden met de verse producten in je koelkast. Je kunt deze producten dus in grote hoeveelheden inkopen en proberen om verse producten zoveel mogelijk in kleinere hoeveelheden in te kopen.

 1. Doe geen aankopen als je honger hebt!

Geen uitleg nodig 😊

 1. Laat koopjes links liggen

Hoe verleidelijk ook, koop alleen wat je echt nodig hebt en ook echt gaat gebruiken.

 1. Gun ‘lelijke’ producten ook je liefde

Kies volgende keer eens voor de meer afwijkende producten als je boodschappen doet. Een beetje krom, een vlekje, … het gaat om de inhoud, en daar is niks mis mee!

 1. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT-datum wel de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.

 1. Bewaar voedsel correct

Wist je dat je tomaten, meloenen, aubergine, bananen en pepers kunnen best op kamertemperatuur, buiten de koelkast kan bewaren?

 1. FIFO

Oftewel: first in, first out! Maak eerst de producten op die de kortste houdbaarheid hebben. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

 1. Gebruik alles

Er zijn heel veel mogelijkheden om zoveel mogelijk te gebruiken, durf experimenteren in je keuken!

Bijvoorbeeld, stengels en stelen van groenten bevatten veel vezels, vitamine C en calcium. schil ze en gebruik ze als basis voor sauzen, meng ze door de soep of gebruik ze als gezonde stengels bij dips

Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack.

 1. Sharing!

Met je vrienden, buurvrouw of oma… Je kunt vast iemand blij maken met jouw overgebleven maaltje! Er bestaan ook verschillende apps waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is.

Meest gelezen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste
de nieuwste Stoemps, weetjes, acties en meer!

Contactgegevens

Diestersteenweg 4
3510 Hasselt

011 18 26 26
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingsuren

 • Maa - vrij
  11u - 18u
 • Zat, zon- & feestdagen
  Gesloten
© Stoemp Deluxe. All rights reserved.
Designed by Creative Crush.